De reumatische Voet

Voor de Reumatische Voet geldt ten dele wat ook voor de Diabetische Voet geldt. Ook hier kunnen uitgebreidere problemen optreden. Met name de gewrichtsvervormingen en daardoor de onmacht van spieren om tot activiteit te kunnen komen vormen het hoofdprobleem.Een verschil is dat er veel minder gevoelsstoornissen optreden en de aanwezigheid van pijn een graadmeter kan zijn. Pijn en de verstoring in het lopen zijn vaak de primaire klachten . Een zool moet dan ook aan diverse voorwaarden voldoen.

Comfort; er moeten zachte comfortabele materialen gebruikt worden,

Passing; de contouren van de voet moeten nauwkeurig gevolgd worden,

Stabiliteit; de zool moet de reumatoïde gewrichten helpen steun te bieden voor het lichaam, geen correctie van standsveranderingen, maar acceptatie.

Als eerste maatregel kunnen goede sportschoenen een uitkomst bieden!

Zij voldoen in principe aan alle bovengestelde criteria. Dit standpunt wordt door vele reumatologen onderschreven.

Voor zowel reuma als diabetes geldt: beter geen steunzolen dan slechte steunzolen.

Extreme en wisselende oedemen

Het spreekt voor zich dat primair getracht moet worden om met behulp van elastische kousen het oedeem te reduceren. Eventuele in combinatie met medicamenteuze behandeling. Een probleem bij wisselend oedeem is de pasvorm van het schoeisel. Wanneer de schoen past bij fors oedeem zal hij een slechte pasvorm hebben bij licht of geen oedeem.

Huidaandoeningen

Er zijn een aantal regelmatig voorkomende huidaandoeningen waarbij het schoeisel een rol speelt of kan spelen.

Contactallergie

Er kan allergie bestaan voor stoffen die in het schoeisel zijn verwerkt. Bij allergische huidafwijkingen is het mogelijk om met behulp van contactallergisch onderzoek de veroorzakende grondstof te identificeren. Van belang is het gebruik van allergeen vrij schoeisel. Allergeenvrij schoeisel bestaat als speciaal confectieschoeisel en als individueel vervaardigde maatschoen.

Allergeenvrij schoeisel is geïndiceerd als aangetoond is dat er een allergie bestaat voor materialen die standaard in confectieschoenen worden verwerkt. Deze materialen kunnen zijn: leer, (met name de gebruikte looistoffen), lijmen, rubber, kunststoffen en kleurstoffen.

Als door contactallergisch onderzoek is aangetoond waar de allergie door wordt veroorzaakt, kan hiermee rekening worden gehouden bij de schoenkeuze.

De volgende allergieën zijn bekend:

  • Chroom Leer wordt gelooid met chroom. De huidafwijkingen worden vooral gezien ter hoogte van de wreef, de voetranden en rond de hiel. Er zal gebruik gemaakt moeten worden van plantaardig gelooid leer.
  • Fenolformaldehydehars komt in de meeste schoenlijmsoorten voor. Meestal komen de afwijkingen aan de dorsale zijde van de tenen voor, daar waar de neusversteviging is opgelijmd. Een alternatief voor deze lijmsoorten is de beenderlijm (natuurlijm) of chemisch allergeen-vrije lijm.
  • Rubber grondstoffen zitten vooral in laarzen en sportschoenen verwerkt. De huidafwijkingen doen zich over de gehele voet voor. Het spreekt voor zich dat schoeisel nodig is zonder rubber grondstoffen.
  • Kleurstoffen in het leer De huidafwijkingen kunnen zich over de gehele voet voordoen. Er moet gebruik gemaakt worden van naturel ongeverfd leer.

Dermatomycosen

Zeer bekend is natuurlijk het zwemmers-eczeem. De vochtige en warme omgeving in de schoen vormt een goede ‘voedingsbodem’ voor de schimmel. Chemisch gelooid leer bevordert de schimmelgroei nog meer. Primair moeten de tegen schimmelinfecties geëigende maatregelen worden genomen.

Naast goed ventilerend schoeisel moet gebruik gemaakt worden van losse, plantaardig gelooide inlegzooltjes. Deze zooltjes moeten elke avond uit de schoen worden gehaald en schoongemaakt. De volgende ochtend kunnen ze, droog, weer in de schoen. Daarnaast is het gebruik van allergeen vrij schoeisel van belang.

Atopische wintervoeten

Dit wordt gezien bij kinderen in de leeftijd van zo’n acht tot twaalf jaar. Er ontstaat een parakeratotische schilfering aan de voetzool. De oorzaak is niet bekend. De schilfering wordt bevorderd door het warme en vochtige klimaat in de schoen. Het is dus van belang om op goed ventilerend en vochtabsorberend schoeisel te lopen.

Zweetvoeten (hyperhidrosis)

De medicamenteuze bestrijding van de hyperhidrosis staat op de voorgrond. Extreme hyperhidrosis is moeilijk te bestrijden en veroorzaakt veel narigheid rond het schoeisel.

Het is zaak om zeer goed ventilerend schoeisel te hebben met een inlegzool van speciaal gelooid leer. Dit leer absorbeert meer vocht dan het normaal gelooide leer. De inlegzool moet ’s nachts uit de schoen worden gehaald om te drogen.