De Voorvoet en tenen

Voorvoet ongemakken

Voetklachten zijn erg vervelend. De hele dag voel je irritatie of pijn in je voorvoet. Je realiseert je dan pas hoeveel invloed dat heeft op je dag en activiteiten. Bij voetpijn komt ook de realisatie hoe belangrijk het is om goed schoeisel te dragen waarop je de hele dag comfortabel kunt lopen en staan.

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk, wanneer je last hebt onder de bal van de voet of in je voorvoet.  Het betekent in ieder geval dat er teveel druk en belasting op de voorkant van de voet staat.

Oorzaken pijn of ongemak aan de voorvoet

Tijdens het lopen, springen of rennen komt er gewicht op de voorvoet. In de voorvoet komen de middenvoetsbeentjes samen. De meeste druk komt op de middenvoetsbeentjes van de grote teen en de teen ernaast. Wanneer die druk toeneemt dan geeft dat op den duur pijn aan de voorvoet.
Vaak zorgt dat ook voor eeltvorming op deze plaats. Eelt kan ook de veroorzaker zijn van pijn aan de voorvoet. Hoe komt het dan dat er te veel druk op de voorvoet ontstaat?

Een spreidvoet of een doorgezakte voet kunnen een oorzaak zijn. Het lichaamsgewicht drukt dan te veel op de voorvoet.
Wat ook pijn aan de voorvoet geeft is metatarsalgie. Letterlijk pijn aan de bal van de voet.
Het is een kwaal die veel voorkomt bij mensen die hoge hakken dragen. Bij het dragen van hoge hakken wordt het lichaamsgewicht gedragen door de voorvoet. Dat geeft een grote druk op de middenvoetsbeentjes (de metatarsalen). Die middenvoetsbeentjes zakken door de druk door. Het geeft een pijnlijk en branderig gevoel, waarbij soms ook een voetzenuw in de verdrukking komt. Dit noemt men dan een Mortonse Neuralgie. Het kan overigens ook bij mensen voorkomen die geen hakken dragen. Bekende oorzaken zijn:

  • Een korter middenvoetsbeentje ten opzichte van de andere tenen,
  • een afwijkend looppatroon,
  • holvoeten,
  • overbelasting door sporten,
  • schoenen met dunne zolen die weinig demping geven. Al deze facetten zorgen voor een te grote belasting op de voorvoet.

Inlegzolen voor voorvoet problemen

Bij pijn of ongemak aan de voorvoet zal de druk op die voorvoet beter verdeeld moeten worden over de gehele voet. Het dragen van de juiste inlegzolen kan de druk op de voorvoet dusdanig verminderen, dat de voorvoet ongemakken verdwijnen.
Een inlegzool is een simpele betaalbare en doeltreffende oplossing tegen voorvoet ongemakken.

Wanneer de voetboog goed wordt ondersteund, kan deze niet meer doorzakken. Het gewicht wordt dan weer gelijkmatig over de voet verdeeld. Op die manier komt er veel minder druk op de voorvoet te staan. De pijn onder de bal van de voet zal hiermee verdwijnen.
Bovendien hebben inlegzolen ook een positief effect op andere klachten en zal ook de (loop)houding een stuk verbeteren. Wilt u toch hoge hakken dragen dan bestaan ook daar special zooltjes voor. De MYSOLE Daily High Heels en MYSOLE Daily Ladies Comfort zijn hiervoor geschikt. U vindt ze in onze webwinkel.

MYSOLE heeft de juiste inlegzolen om pijn aan de voorvoet tegen te gaan, de voet te corrigeren en de druk op de voetzool te verdelen.

Een goede voeten verwennerij doet ook wonderen. Wees lief voor je voeten! Een voetenbad of eelt verwijderen of maak eens een afspraak met een pedicure. Beoordeel ook uw schoenen eens. Zijn ze stevig? Geven die voldoende demping? Goede schoenen zijn schoenen met een lage hak en een brede voorvoet. Dan kunnen je voeten weer volledig tot rust komen.

Hallux Valgus

Het bekendste probleem is de Grote Teenknobbel (Hallux Valgus, Hallux Abducto Valgus of Bunion)

Bij een hallux valgus staat de grote teen naar binnen en drukt de “knok”  (knokvorming of bot-aangroeisel) naar buiten of iets meer omhoog. De aandoening omvat meer dan de term alleen doet vermoeden. Een hallux valgus heeft meestal zijn oorzaak in een afwijking van de voetwortel. Zo gaat de standafwijking in de meeste gevallen gepaard met een spreidvoet. Het dwarsgewelf van de voet is daarbij doorgezakt, dat wil zeggen dat de kopjes van de middenvoetsbeentjes naar onderen doordrukken.De hallux valgus kan diverse oorzaken hebben. Deze kunnen liggen in de voet zelf, maar kunnen ook buiten de voet gezocht worden. Een leven lang te nauwe of te puntige schoenen dragen of op hoge hakken lopen is ongunstig voor de ontwikkeling van de voet. Let er daarom op dat uw tenen voldoende ruimte hebben. Andere oorzaken zijn o.a. erfelijkheid en  overpronatie (het naar binnenkantelen v/d voet en enkel) die de situatie verergeren.Door overpronatie wordt er namelijk extra druk geplaatst op het grote-teengewricht en hierdoor wordt het 1ste metatarsale botje naar binnen geforceerd. Het gewricht zelf komt naar buiten en veelvuldige frictie leidt vaak tot eelt, likdoorns en pijn op de knobbel. Soms raakt het gewricht ontstoken.

MYSOLE™ corrigerende inlegzolen verminderen overpronatie en hierdoor wordt tijdens het lopen de druk op de voorvoet meer gelijkmatig verspreid over all vijf de metarsalen. Dit betekent minder druk en frictie op de grote teen knobbel en verlichting van de pijn. Bij aanhoudende pijn is het verstanding een podoloog te raadplegen.

Aanbevolen steunzolen bij grote teenknobbel. MYSOLE Daily High Heels of MYSOLE Daily Ladies Comfort corrigerende inlegzolen voor damesschoenen met een hak. Voor de normale dagelijkse casual schoenen zijn er de MYSOLE Daily Comfort of de MYSOLE Special Anatomical corrigerende inlegzolen. Bezoek onze webwinkel.

Als u al aan hallux valgus lijdt, vindt u bij GERO Footwear speciale schoenen met soepel en rekbaar leer en materiaal. Het super-elastische deel bij de bal van de schoen voorkomt onnodige druk. Een geweldige oplossing voor alle gevoelige hallux-voeten! De klachten zijn verder te verlichten met corrigerende- of individuele steunzolen, eventueel gecombineerd met een corrigerend teenstukje. Soms kan ook een nachtspalk, een hulpstukje om ’s nachts de teen recht te houden, uitkomst bieden. Maar in ieder geval: nooit meer nauwe schoenen en hoge hakken! Varianten zijn de Hallux Limitus waarbij de beweging van de grote teen beperkt is en een goede afwikkeling van de voet verhindert, en de Hallux Rigidus waarbij de teen zelfs helemaal verstijfd is.

Klauwtenen

Bij klauwtenen is er sprake van een klauwstand van de tenen. Omdat correctie van de teenstand vaak niet meer goed mogelijk is, is het toepassen van een siliconeorthese vaak een uitkomst. Hiermee beschermt u de bovenzijde van de klauwteen tegen de druk die de schoen uitoefent en u zorgt voor een afname van druk waardoor de aanwas van nieuw eelt langzaam maar zeker vertraagt. De huid kan zich meestal in verloop van tijd geheel of gedeeltelijk herstellen. Daarnaast zijn klauwtenen soms nog iets te corrigeren met een opwaartse druk op de goede plaats t.h.v. het dwarse gewelf en het toepassen van een teenrol.

Hamertenen

Een krabbelteen wordt ook wel malletteen (mallet-toe) of houten hamerteen genoemd.Vaak ontstaat aan het topje van de teen een pijnlijke likdoorn en ook hier biedt meestal een orthese of teenstukje uitkomst. Doel is de ontstane drukplekken te ontlasten. Bij ankylose (verstijving) kan worden gekozen voor artrodese van het gewricht door een chirurg, waarbij het gewricht operatief wordt vastgezet in een rechte stand.

Een hamerteen kan verschillende oorzaken hebben.De belangrijkste factoren zijn echter een hallux valgus of een spreidvoet. Het belangrijkste gevolg van hamertenen is het optreden van blijvende pijnlijke likdoorns op de bovenzijde en op de toppen van de tenen.Behandeling vindt dan ook in combinatie met het probleem van de hallux valgus en de spreidvoet plaats.Hamertenen ontstaan vaak door het dragen van slecht en te krap schoeisel. Daarnaast zijn hamertenen soms iets te corrigeren met een opwaartse druk t.h.v. het dwarse gewelf en het toepassen van een teenrol. Hiervoor heeft u een individuele steunzool nodig.

Morton-neuroom, Mortonse Neuralgie

Een Morton-neuroom (of Morton’s Neuralgie) wordt vaak beschreven als een pijn tussen de 3e en 4e teen uitstralend in de tenen met soms een doof, tintelend en brandend gevoel in die tenen is een veel voorkomende klacht. Morton-neuroom is een situatie waarbij de zenuwen tussen de middenvoetsbeentjes (metatarsalen) bekneld raken en verdikken/opzwellen. Meestal vindt deze neuralgie plaats tussen de 3de en 4de metatarsalen en soms ook tussen de 2de en 3de metatarsalen. Er zijn geen ontstekingsverschijnselen zichtbaar en de voeten tonen geen vormafwijkingen. “Je ziet er niets aan”.De neuralgie gaat samen met een zwelling van een zenuw in de voetzool. De zenuwtak waar het om gaat bij een Mortonse neuralgie verzorgt de gevoelsfuncties, maar heeft geen functie bij de aansturing van spieren. Daardoor zijn er geen motorische uitvalsverschijnselen, maar pijn, tintelingen, hypesthesie (verminderde gevoeligheid) en hyperesthesie (overgevoeligheid) zijn de mogelijk optredende effecten van de zenuwaandoening.

Morton-neuroom komt veel voor bij vrouwen, vooral bij het dragen van hoge hakken of te nauwe schoenen. De pijn wordt erger bij druk op de voorvoet en bij het samenknijpen van de tenen. De pijn vermindert bij rust.Overpronatie speelt vaak een rol bij Morton’se Neuralgie. Overpronatie veroorzaakt het doorzakken van de de middenvoetbeentjes, vaak gepaard met een scherende kracht. Het gevolg is dat de zenuwen tussen beentjes beknelt worden of zelfs ontstoken raken, hetgeen een stekende pijn en tintelend gevoel veroorzaakt.

Behandeling is afhankelijk van plaats en aard van de afwijking, maar te allen tijde moet de schoen ruimte geven bij de voorvoet en tenen. MYSOLE™ corrigerende inlegzolen voorkomen overpronatie en spreid de metarsalen. Hierdoor neemt de pijn na een aantal weken af. Volledig genezing van de neuralgie kan binnen 2-3 maanden bereikt worden, maar dit verschilt per persoon. Het dragen van wijder schoeisel, ijsbehandeling en rust worden sterk aanbevolen! Daarnaast is het bij ernstige klachten van belang op maat gemaakte steunzolen te laten aanmeten met een voorziening tegen de symptomen van Mortonse neuralgie. Het is aan te bevelen bij deze klachten geen of dagelijks geen hoge hakken meer te dragen. Wanneer de klachten tot rust zijn gekomen, zou u bij gelegenheden nog eens hoge hakken kunnen dragen. Bij hoge hakken kunnen MYSOLE Daily Ladies Comfort corrigerende inlegzolen behulpzaam zijn. Om de overpronatie te voorkomen zijn er meerdere zooltje geschikt. Voor dagelijks gebruik adviseren wij de MYSOLE Daily Comfort. Daarnaast zijn er nog verschillende zooltjes ter ondersteuning bij verschillende sporten. Bekijk deze in onze webwinkel.

Als de pijn blijft aanhouden is het verstanding om uw huisarts of een podoloog te raadplegen.

Metatarsalgie

Een andere vorm van pijn in de voorvoet is de Metatarsalgie. Metatarsalgie is geen specifieke diagnose; het betekent letterlijk pijn in de voorvoet. Het is een verzamelnaam voor een groep aandoeningen met verschillende oorzaken die zich manifesteren in de voorvoet. Metatarsalgie wordt gekenmerkt door overmatige eeltvorming en een branderig gevoel onder de bal van de voet, vooral bij het dragen van (middel)hoge hakken. Maar Metatarsalgie kan ook voorkomen bij normale schoenen.Het probleem met (hoge) hakken is dat het lichaamsgewicht voornamelijk op voorvoet en middenvoetsbeentjes rust. De extra druk leidt tot het doorzakken van de middenvoetsbeentjes (metatarsalen) en overmatige eeltvorming. Dit veroorzaakt pijn en vaak een branderige gevoel onder de bal van de voet.

De oorzaak kan liggen in een aandoening van een gewrichtje in de voorvoet met alle bijbehorende weke delen, of in ontsteking van dichtbij liggende structuren zoals een peesschede ontsteking van een naastliggende pees. Een effectieve therapie voor metatarsalgie valt of staat met een zorgvuldig gemaakte diagnose van de achterliggende oorzaak. Behandeling bestaat vrijwel altijd uit het ontlasten van de druk op het pijn veroorzakende gebied zodat de lokale ontsteking tot rust kan komen. Voor zover het al niet aan te raden is langdurig op hoge hakken te lopen is er voor deze damesschoenen  een speciaal zooltje: MYSOLE Daily Ladies Comfort corrigerende inlegzolen. Dit unieke zooltje is veel dunner dan een typische steunzool, maar geeft toch geweldige ondersteuning en schokdemping, vooral onder de bal v/d voet voor extra loopcomfort. MYSOLE Daily Comfort corrigerende inlegzool is bij uitstek geschikt voor damesschoenen met een (middel)hoge hak.

Pijn onder de bal van de voet met normale schoenen. Metatarsalgie komt ook voor bij ’t dragen van normale dames- en herenschoenen. Vooral mensen die veel lopen en staan voor hun werk (politie, leger, onderwijs, bouwvak etc.) en in hard schoeisel lopen ondervinden vaak problemen in de bal v/d voet. De oorzaak hiervan is vaak overpronatie en het doorzakken van de metatarsale botjes in de voorvoet. De oplossing hiervoor zijn de MYSOLE Daily Comfort of MYSOLE Special Multisorb corrigerende inlegzolen, zolen die overpronatie corrigeren en tevens de metatarsalen ondersteunen en hiermee de oorzaak van dit voetprobleem behandelen.

Aanbevolen steunzolen bij pijn in de bal van de voet. MYSOLE Daily Ladies Comfort corrigerende inlegzolen voor damesschoenen met een hak; MYSOLE Daily Comfort corrigerende inlegzolen voor normale schoenen. Bezoek onze webwinkel.

De ziekte van Freiberg oftewel ziekte van Kohler II

Deze ziekte komt voornamelijk voor bij mensen boven de veertien jaar, met name bij meisjes. Bij de ziekte van Freiberg is er sprake van een groeistoornis in het kopje van het middenvoetsbeentje. De oorzaak van deze ziekte is niet bekend. Vaak wordt er pijn aan de voet gevoeld. Dit kan zowel tijdens belasting of ook in rust zijn. De behandeling bestaat uit een steunzool of ingipsen (loopgips) van het been, maar in ernstige gevallen zal een operatie noodzakelijk zijn. Deze zal afhankelijk van het stadium kunnen variëren. Bij deze ziekte worden er vijf stadia onderscheiden. Pas in het laatste stadium is de ziekte goed te herkennen. Dit maakt gerichte behandeling vaak moeilijk.

Artrose

Zoals overal in het lichaam kan ook in de voorvoet Artrose voorkomen. Klachten kenmerken zich als startklachten; startpijn en startstijfheid die meestal na verloop van tijd verdwijnen bij lopen. Artrose komt relatief weinig voor in de voorvoet, iets vaker in de middenvoet, maar eigenlijk voornamelijk in de enkel: de versleten enkel ( zie verderop bij de enkelklachten).

Eksterogen en eeltplekken

Eksterogen en eeltplekken ontstaan wanneer de huid langdurig aan druk en wrijving blootgesteld wordt. De hoofdoorzaak hiervan is slecht zittend en of te klein schoeisel. Draag schoenen die bij de vorm van uw voeten passen, die geen drukplekken veroorzaken en een optimale pasvorm hebben. Individuele steunzolen of MYSOLE Daily Comfort.