De Middenvoet

Problemen in de middenvoet vinden meestal hun oorsprong in standsafwijkingen van de gehele voet, zoals platvoet of holvoet. Gewrichten in de middenvoet komen dan in een stand die ongunstig is en dat kan tot pijnklachten leiden. Meestal aan de binnenkant van de voet of op de wreef, maar soms ook aan de buitenkant.

De Platvoet

De platvoet kenmerkt zich meestal door een doorzakken van het lengtegewelf, soms gecombineerd met een naar buiten draaien van de voorvoet.Een combinatie met een spreidvoet en een hallux valgus is ook mogelijk.Het is zaak het voetprobleem goed in kaart te brengen om d.m.v. een corrigerende zool een oplossing op maat te kunnen maken, d.w.z. de correcties op de juiste plaats en de juiste hoogte. De juiste hardheid van het materiaal (shore-waarde) wordt bepaald al naar gelang leeftijd, gewicht en dagelijks gebruik.Echte platvoeten (pes planus) is een aangeboren afwijking en komt zelden voor. Over het algemeen hebben mensen vaker last van zogenaamde functionele platvoeten waarbij de voet en enkel naar binnenrollen en de boog van de voet (het voetgewelf) tijdens het lopen bijna volledig doorzakt, als gevolg van overpronatie. Het lijkt dan of men platvoeten heeft, maar dit is niet het geval.

Een goede test om uit te vinden of men echte of functionele platvoeten heeft, is wanneer men de tenen vastpakt en omhoog naar zich toe trekt (zittend op een stoel). Bij functionele platvoeten verschijnt er een holte onder de voet – de voetboog komt iets omhoog. Bij echte platvoeten gebeurt er niets en heeft men vaak moeite om de tenen op te lichten. Met echte platvoeten, is bij het recht op staan totaal geen voetgewelf aanwezig.

Met het ouder worden zakt de voetboog door en onze voeten worden iets langer. Men heeft vaak een halve schoenmaat groter nodig dan vroeger. Mensen met functionele platvoeten (ofwel doorgezakte voeten) hebben vaak voetklachten en soms ook last van knie- en rugpijn.

De oplossing voor doorgezakte voeten is simpel: MYSOLE™ corrigerende inlegzolen voorzien van effectieve ondersteuning van de wreef en voorkomt daarmee volledige doorzakking. MYSOLE™ corrigerende inlegzolen zijn ontwikkeld door een podoloog om het looppatroon te corrigeren, welke een positieve effect hebben op voetklachten en klachten als rugpijn, pijn in de knieën en heupen.

Voor mensen met echte platvoeten is een bezoek aan een podoloog aanbevolen.

De Holvoet

Bij een holvoet zijn de voetspieren gespannen, zowel aan de bovenzijde (dorsale zijde) als de onderzijde (plantaire zijde) van de voet. De voet vertoont een stram en stug beeld, ze is rigide en hol.

Klachten kenmerken zich meestal door drukpijn onder de voorvoet of hiel. Door de verkortte peesplaat onder de voet kan ook daarin aanhechtings-, of ontstekingspijn ontstaan (fasciitis plantaris). De holvoet is niet te corrigeren en behandeling is dan ook gericht op drukontlasting van de pijnlijke plaatsen. De voetgewrichten zijn bij een holvoet stijf en beperkt. Dat is vaak in de enkel ook het geval, Dit kan leiden tot moeilijkheden bij het afwikkelen van de voet en daardoor weer verhoogde druk onder de voorvoet. Combinatie met een verkortte kuitspier kan leiden tot achillespees klachten. Een hielverhoging maakt de omstandigheden voor herstel gunstiger. Let op: herstel van een achillespees klacht neemt tijd.

Voor holvoeten adviseren wij de volgende MYSOLE™ inlegzolen:

Bij alleen achillespeesklachten adviseren wij de MYSOLE™ Special Heelcup.

Bij niet te verklaren pijn in de middenvoet moeten wij ook altijd verdacht zijn op fracturen. Met name de zgn. marsfractuur, een breuk van een middenvoetsbeentje door botstructuurmoeheid ten gevolge van overbelasting.

Pes Avatus

Pas avatus is een verzakking van het 2e middenvoetsbeen en gaat gepaard met veel eeltvorming onder het 2e middenvoetsbeen. Wij bevelen de volgende MYSOLE™ inlegzolen aan:

Knikvoeten

Een knikvoet is meestal het gevolg van een verslapping van het bindweefsel, met name van de banden en de pezen. Hierdoor knikt het hielbeen naar binnen. Individuele steunzolen of MYSOLE™ inlegzolen met een hielkuip kunnen deze klachten verminderen of laten verdwijnen. Wij bevelen de volgende MYSOLE™ inlegzolen aan:

Spreidvoeten

Spreidvoeten ontstaan door het verzakken van het dwarsgewelf van de middenvoet. Als gevolg hiervan ontstaan eeltknobbels onder de middenvoetsbeentjes. Individuele steunzolen of MYSOLE™ inlegzolen met voldoende middenvoet- en voorvoetondersteuning kunnen deze klachten verminderen of laten verdwijnen.Wij bevelen de volgende MYSOLE™ inlegzolen aan: