Onderhoud!

Gebruik regelmatig schoenpoets anders loopt u straks niet meer droogvoets, maar gaat u blootvoets.

Na de aankoop begint het onderhoud. Niet ieders favoriete bezigheid, maar het is beter voor de levensduur van uw schoenen. Een juiste en regelmatige verzorging van uw schoenen is zeer belangrijk, want alleen zo blijven schoenen langdurig mooi en in model.Hieronder volgen tips en adviezen wat betreft schoenonderhoud en kunt u direct doorlinken voor de betreffende producten die geschikt zijn voor uw schoenmaterialen en leersoorten. GERO Footwear levert de hoogwaardige en kwalitatieve producten van het merk Collonil. Er zijn zes aspecten met betrekking tot onderhoud. De do’s en don’ts, de materialen en producten worden aan de hand van deze indeling besproken. Deze aspecten zijn: Algemeen onderhoud, Reinigen, Voeden, Kleuren, Glanzen, Beschermen en Gereedschappen.

Algemeen onderhoud

Voordat de schoenen voor de eerste maal gedragen worden, dienen ze met een geschikt onderhoudsmiddel behandeld te worden. Ze zijn dan beter tegen water en vuil bestand. Lakleer mag niet geïmpregneerd worden omdat het leer dan zijn glans verliest. Er zijn vele onderhoudsmiddelen in de handel, die afgestemd zijn op de verschillende leersoorten. Daaronder vindt u ook speciale middelen zoals bijvoorbeeld vlekkenverwijderaars, suèdeborstels, schoendeodorant en suède- en nubuckgom. Schoenonderhoudsmiddelen kunt u voordelig online bestellen via de webwinkel van GERO Footwear. Wij raden u aan de schoenveters voor het onderhoud te verwijderen en altijd het juiste onderhoudsmiddel te gebruiken.Onderhoud uw schoenen minstens een keer per twee weken en eerder wanneer ze erg vuil zijn.Iedere leersoort vergt zijn eigen onderhoud.Klittenband mag niet met schoensmeer in aanraking komen omdat het dan minder goed kan gaan hechten.U kunt uw schoenen het best opbergen in een goed geventileerde schoenenkast.Natte schoenen nooit in de omgeving van een warmtebron laten drogen. Ze moeten langzaam drogen en kunnen het best volgestopt worden met een krant. Zo blijven ze in model.Strooi, wanneer u last heeft van voetschimmel een anti-schimmelmiddel in de schoenen.Ritssluitingen blijven soepel wanneer u ze insmeert met kaarsvet, bijenwas of een siliconenspray.

Gebruik bij “beestenweer”overschoenen. Winterweer vraagt om extra onderhoud. Poets dan minimaal een keer per week uw schoenen en behandel ze meet een vuil- en waterafstotendmiddel. Mochten er toch witte randen aan uw schoenen ontstaan a.g.v. sneeuw, ijs en strooizout, dan is hier een speciale reiniger voor om dit te verwijderen.Zet schoenen nooit bij de kachel om te drogen! De schoen droogt dan uit en kan stuk gaan.Houd suède schoenen nooit boven stoom! Wateroplosbare lijm zorgt ervoor dat de voering aan het bovenmateriaal blijft zitten. Deze gaat vervolgens dus los. Suède verhardt door vocht. Naden en stiksel gaan dan stuk.Pak ingespoten schoenen niet direct in in (vloei)papier en plaats ze in een schoenendoos. Als je ze nat opbergt, kan het materiaal gaan plakken en beschadigt de finish.Behandel lakschoenen nooit met slaolie! De natuurlijke zouten vreten de laklaag aan, waardoor deze gaat bladderen.

Reinigen

Voor het aanbrengen van onderhoudsmiddelen altijd eerst vuil, stof, vet en de resten van eerder aangebrachte onderhoudsmiddelen verwijderen. Zo kan het leer gemakkelijker nieuwe onderhoudsmiddelen opnemen. Reinig schoenen nooit met een afwasmiddel of andere zeep.Textielen schoenmaterialen en ook elastische banden kunnen met een vochtige doek gereinigd worden.Suède en nubuck kunnen gereinigd worden met een spons, met een zachte borstel, een speciale nubuckborstel of een nubuck-gumblokje. Vlekken dienen naar aard en oorsprong behandeld te worden.Schoenonderhoudsmiddelen om te reinigen kunt u voordelig online bestellen via de webwinkel van GERO Footwear.

Voeden

Breng bij het onderhoud een dunne gelijkmatige laag crème op. Niet teveel, anders verstikt het leer en ventileert het niet meer. Borstel de crème met kleine cirkelende bewegingen in. Haal bij het poetsen de veters eruit.Laat de schoensmeer minstens tien minuten intrekken. Als het leer erg droog is, kun je een tweede laag aanbrengen. Poets ook de rand van de zool en de hak. Wrijf de schoensmeer uitin horizontale bewegingen met een borstel of met een zachte katoenen doek om de oorspronkelijke glans terug te krijgen. Let erop dat u bij broques geen schoencrème achterlaat in de gaatjes. Daar gaat dan stof in zitten. Hard gebarsten leer kunt u het beste behandelen door er met de vingers wonderolie op te smeren.Wrijf schoenen die je langere tijd niet gaat dragen in met schoencrème en doe ze in een opbergzak en zet ze op de zool in een schoenendoos.Schoenonderhoudsmiddelen om te voeden kunt u voordelig online bestellen via de webwinkel van GERO Footwear.

Kleuren

Wanneer je schoenen snel wilt opfrissen naar de oorspronkelijke kleur, gebruik dan schoensmeer van enkele tinten donkerder.Schoenonderhoudsmiddelen om te kleuren kunt u voordelig online bestellen via de webwinkel van GERO Footwear.

Glanzen

Schoenen gaan echt glimmen wanneer u ze uitpoetst met een nylonkous over een borstel.Schoenonderhoudsmiddelen om te laten glanzen kunt u voordelig online bestellen via de webwinkel van GERO Footwear.

Beschermen en Gereedschappen

Bij het aantrekken van schoenen is het verstandig altijd een schoenlepel te gebruiken. Dit geldt vooral voor instappers. Doet u dit niet dan bestaat er een kans dat u het hielgedeelte, oftewel hielkap/contrefort vertrapt, deze steeds wijder wordt of er deze inscheurt.Ook schoenen moeten herstellen! Na gebruik moeten ze minstens één dag “rusten”. Het beste is om voor dagelijks gebruik twee paar schoenen te hebben en om de dag te gebruiken. Hierbij kunt u het best (ceder)houtenschoenspanners gebruiken om de schoenen die u niet gebruikt in model te houden. Deze absorberen het vocht. Let erop dat de spanners ook de hiel verstevigen. Laat tijdens het poetsen de spanner in de schoen.Suede en nubuck moet u onderhouden met een speciaal borsteltje of een velours nubuckblokje. Daarna moet u ze impregneren met een vuil- en waterafstotend middel.Schoenonderhoudsmiddelen om te beschermen kunt u voordelig online bestellen via de webwinkel van GERO Footwear.

Materiaalsoorten

Gladleer

Men spreekt van gladleer wanneer de nerfzijde van de huid zichtbaar is als bovenmateriaal van de schoen. De nerftekening en plooien van het dier zijn na de bewerking en kleuring nog zichtbaar. Gladleer kan op vele manieren bewerkt worden, bijvoorbeeld met print.Fijn gladleer. Nappa en softleer zijn extra gevoelige leersoorten. Nappa is een leersoort die oorspronkelijk gebruikt werd door de kledingindustrie. Het leer is zeer zacht en daarom prettig om te dragen.Analine-geverfd leer. Een ander voorbeeld van fijn gladleer is door en door geverfd leer (analine-geverfd). Deze heeft een transparante afwerklaag met natuurlijke kenmerken zoals huidplooien. Deze leersoorten zijn zeer gevoelig voor vocht en vuil. Het leer heeft een absorberend karakter.Schoenonderhoudsmiddelen voor gladleer kunt u voordelig online bestellen via de webwinkel van GERO Footwear.

Verrijkt leer

Verrijkt leer is leer waar een extra behandeling aan is toegevoegd, waardoor het leer optisch verandert. De look wijzigt dus. Dat kunnen onder andere de volgende behandelingen zijn: geschaduw-finished, alcohol gebleekt, getamponeerd, gewhite-washed. Schoenonderhoudsmiddelen voor verrijkt leer kunt u voordelig online bestellen via de webwinkel van GERO Footwear.

Gevet leer

Onder de benaming gevet leer verstaat men: leer dat aan de nerfzijde is bewerkt met een wax. De veel gebruikte namen voor deze materiaalsoorten zijn ook “pull-up” en “krasjesleer”. Het materiaal toont snel schraal. Daarom is het belangrijk het wax-gehalte op peil te houden.Schoenonderhoudsmiddelen voor gevet leer kunt u voordelig online bestellen via de webwinkel van GERO Footwear.

Metallic

Metallic is eigenlijk een glanscoating/verf-spuitlaag (met glitter/perlato effect). De meest bekende uitvoeringen zijn zilver, goud en brons.Je kunt metallic op verschillende basismaterialen aanbrengen, bijv. op gladleer. Maar ook op open structuur materialen zoals textiel, suède en nubuck. Metallic is kwetsbaar en moet met zorg behandeld worden.Schoenonderhoudsmiddelen metallic leer kunt u voordelig online bestellen via de webwinkel van GERO Footwear.

Lak

Lak heeft een opvallend glanzend uiterlijk. De vuil en vocht afstotende kunststof-coating kan op diverse manieren aangebracht worden. Tegenwoordig wordt dit vaak vloeibaar gedaan. Om lak te fabriceren, worden verschillende materialen als basis gebruikt, bijvoorbeeld rund- of splitleer maar ook textiel of synthetisch. Lak kan een egaal uiterlijk hebben of bewerkt zijn, zoals kroko. Door het ondoorlatende karakter van de toplaag zal de schoen sneller verzadigd zijn met transpiratievocht. Daarom is het belangrijk de schoen regelmatig te ventileren.Schoenonderhoudsmiddelen voor lakleer kunt u voordelig online bestellen via de webwinkel van GERO Footwear.

Suede en nubuck

Suède is de vleeszijde van de huid die licht is geslepen. Alleen de vleeszijde wordt bewerkt; de nerfzijde is niet zichtbaar. Men kan van diverse huiden suède maken. Tegenwoordig werkt men veel met nerfloze splitsuède. Deze vezels zijn grover en duidelijk zichtbaar. Waterdruppels dringen er snel in. Het materiaal is sterk absorberend. Als de nerfzijde van de huid (de gladleer-kant) licht wordt geschuurd, ontstaat er nubuck. Door het lichte schuren krijgt het een zeer fijn effect (fluweelachtig). Het materiaal lijkt op suède, maar is veel strakker van vezelstructuren is altijd A-kwaliteit.Schoenonderhoudsmiddelen voor suede en nubuck kunt u voordelig online bestellen via de webwinkel van GERO Footwear.

Tex-materialen

Tex-materialen functioneren in principe hetzelfde als de menselijke huid. Een heel dun kunststof (high-tex) membraan met miljarden micro-fijne poriën wordt tussen de binnenvoering en het bovenmateriaal geplaatst. Deze laat transpiratie in de vorm van waterdamp ontsnappen. Grote vochtdruppels van buiten dringen echter niet door het membraan. Hierdoor blijft de schoen binnenin aangenaam droog. Het bovenmateriaal is vaak van gewaxt of gevet materiaal of van gladleer, suède of nubuck en dient als zodanig verzorgd te worden.Schoenonderhoudsmiddelen voor tex-materialen kunt u voordelig online bestellen via de webwinkel van GERO Footwear.

Mat leer

Mat leer heeft een verrijkende behandeling ondergaan, bij Mat leer wordt het leer niet gefinisht(gladleer) en niet geschuurd(nubuck). Maar het blijft mat en is vaak licht met wax (bijenwas) behandeld.Schoenonderhoudsmiddelen voor mat leer kunt u voordelig online bestellen via de webwinkel van GERO Footwear.

Reptielmateriaal en -print

Reptielmateriaal is leer gemaakt van bijvoorbeeld krokodil of slang. Dit leer is te herkennen aan de schubben en is zeer gevoelig. Echter wordt er momenteel in veel collecties gebruik gemaakt van reptielprint. Op verschillende materiaalsoorten kan een reptielprint worden aangebracht, op bijv. diverse leersoorten maar ook op textiel.

Geoliede suede

Men spreekt van geoliede suède als suède, de licht geslepen vleeszijde van de huid, is bewerkt met een olie. Schoenonderhoudsmiddelen voor geoliede suede kunt u voordelig online bestellen via de webwinkel van GERO Footwear.