Klachten elders in het lichaam

Onderbeen

Pijn aan de schenen (Shin Splints, scheenpijn)

Pijn in de schenen (ook wel ‘Shin Splints’ genaamd in ‘t engels) komt vaak voor bij atletiek, sport en hardlopen. Een scherpe pijn manifesteert zich aan ‘t onderste gedeelte van de schenen en vermindert tijdens rust. Buig de voorvoet naar beneden en de pijn wordt heftiger. De oorzaak is simpelweg overbelasting van de ‘achterste scheenbeenspier’. Deze loopt vanaf het midden van het scheenbeen naar de binnen/bovenkant van de voet.Overpronatie speelt ook vaak een rol. Tijdens sporten of hardlopen kantelt de voet en enkel naar binnen (overpronatie) met als gevolg het overmatig rekken van de scheenbeenspier. Vooral mensen die voor ‘t eerst gaan hardlopen hebben last van dit probleem. Warm-up en geleidelijk opbouwen van activiteiten is daarom belangrijk.

Behandeling van scheenpijn (Shin Splints)Ten eerste, rust of verminderen van activiteiten. Ook kan ijstherapie nuttig zijn. Om overpronatie tegen te gaan is het de moeite waard om een corrigerende zool van MYSOLE™  te overwegen. MYSOLE™ corrigerende inlegzolen helpen een normaal looppatroon te handhaven en voorkomen overpronatie – een van de voornaamste oorzaken van scheenpijn.Wat ook kan helpen is wat rekoefeningen, zoals het rekken van de kuitspieren vooral in ochtend bij ’t opstaan of net voor ’t hardlopen of sporten.

Aanbevolen producten:

Als het probleem niet verdwijnt, raadpleeg dan een fysiotherapeut.

Vermoeide benen en pijn in de kuitspieren

Veel mensen ervaren pijn en vermoeidheid in de benen, met name in de kuitspieren en achter de knieholtes, vooral na lange periodes rechtop staan en bij ‘t dragen van (middel)hoge hakken.Pijn in de benen kan met een slechte bloedcirculatie te maken hebben. Een andere oorzaak heeft de maken met overpronatie. Wanneer de voet en enkel naar binnen kantelt en de voetboog doorzakt (overpronatie) dan heeft dit als gevolg het naar binnendraaien van het onderbeen.

Dit leidt tot een scherende en rekkende kracht op de kuitspieren. Na verloop van tijd onstaat vermoeidheid en pijn in de benen. Het dragen van hakken verergert dit probleem.MYSOLE™ corrigerende inlegzolen en steunzolen voorkomen overpronatie en verminderen de stress op de beenspieren. Uw balans wordt hersteld en uw benen raken hierdoor veel minder snel vermoeid, vooral na lange periodes staan.

Aanbevolen steunzolen bij pijn in de benen.

Alle bewegingen in de voet moeten verzorgd worden door spieren. De kleinere (en fijnere) spieren bevinden zich in de voet zelf. De grotere en langere spieren bevinden zich in het onderbeen. Lang staan met voetklachten kan dan ook spierklachten in het onderbeen oproepen. De oplossing zit dan niet in het been maar in correctie/ondersteuning van de voet.

Knie

Kniepijn (Patello-Femoraal Syndroom)

Een knarsende pijn in de knie, vooral bij opstaan, trappenlopen en uit de auto stappen…Er bestaan verschillende vormen van kniepijn. De hierboven beschreven vorm heet Chondromalacia of the Patella, of Patello-femoraal Syndroom en is tevens het meest veelvoorkomende knieprobleem.

Oorzaken van kniepijn

Kniepijn kent verschillende oorzaken. Vaak gaat het simpelweg om overbelasting, vanwege sport (voetballen, hockeyen) of werk (bijv. bouwvak) of slijtage vanwege ouderdom. Bij het ouder worden vermindert de kwaliteit van het kraakbeen en ontstaat er slijtage.Slijtage van de knie veroorzaakt pijn. Kleine stukjes kraakbeen raken los (erosie) van het gewrichtsoppervlak en veroorzaken irritatie of ontsteking.

Overpronatie kan hierbij een rol spelen en de slijtage versnellen en/of verergeren. Het kniegewricht vormt de schakel tussen het bovenbeen en het onderbeen en is een zogenaamd scharniergewricht, ontworpen om het onderbeen te buigen en te strekken – maar NIET om het te draaien!

Overpronatie van de voet leidt tot binnenwaartse draaiing van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Het kniegewricht kan niet meer normaal functioneren, met als gevolg slijtage, pijn en soms ontsteking in het kraakbeen.

Kniepijn behandeling

MYSOLE™  inlegzolen en steunzolen corrigeren overpronatie, waardoor het onderbeen recht blijft en het kniegewricht normaal kan functioneren. Dit betekent minder slijtage en irritatie van het kraakbeen en minder pijn.

Andere behandelingsopties zijn ijstherapie, rust, en/of bezoek een fysiotherapeut.

Aanbevolen inlegzolen voor knieproblemen:

Naar binnen kanteling van de (plat)voet kan spanning aan de binnenkant van de knie opleveren (mediale stress) of compressie aan de buitenkant. In combinatie met artrose van de knie kan dat nog versterken. Correctie aan de voet d.m.v. een steunzool is dan de oplossing.

Heup

Ook bij artrose van de heup (versleten heup) kan een naar binnen kantelende (plat)voet een probleem opleveren. De versleten heup wil namelijk iets naar buiten gedraaid staan terwijl de voet het been, en dus de heup, juist naar binnen draait. Ook hier is de steunzool de oplossing.

Sacro-iliacaal (SI) gewricht

Tussen het heupgewricht en de lage rug bevindt zich nog een gewricht; het SI-gewricht.

Standsveranderingen aan de voeten in combinatie met een beenlengteverschil kunnen gevolgen hebben voor dit SI-gewricht. Meestal aan één kant en soms gecombineerd met klachten in de onderrug. Een waarschuwing is hier wel op zijn plaats, namelijk de vraag van de kip en het ei! Veroorzaakt de standsverandering aan het been de SI en/of rugklacht, of is een bestaande rugklacht de oorzaak van een standsverandering aan SI-gewricht en been??? Om hierin een goede beoordeling te maken is een ruime mate van kennis nodig en een brede beoordeling. Het kunnen doen van een goed onderzoek van de rug en SI-gewricht is bij voorkeur het terrein van de Manueel Therapeut.

Rugklachten

Pijn in de (onder)rug. Lage rugpijn.

Pijn en vermoeidheid in de spieren in de onderrug, vooral bij recht opstaan voor lange periodes.

Rugpijn komt zeer vaak voor! Er zijn verschillende soorten rugpijn: hernia, spit, ischias, scoliose, stenose etc maar de meeste mensen hebben last van non-specifieke rugpijn. Dat wil zeggen er is geen fysieke afwijking aanwezig, welke als oorzaak van de rugklachten kan worden aangewezen.

Oorzaken van rugpijn

Er zijn talloze oorzaken voor rugpijn, maar meestal is het simpelweg een slecht postuur en zwakke buik- en rugspieren die het probleem veroorzaken.

Bijvoorbeeld een slechte houding tijdens het zitten. Hoeveel mensen zitten er tegenwoordig niet urenlang achter hun PC, op ’t werk of thuis?

Maar slecht postuur heeft niet alleen met zitten te maken. Veel mensen staan ook verkeerd. Een slechte sta-houding wordt vaak gekenmerkt door een hoofd dat te ver naar voren uitsteekt en een sterke kromming van de bovenrug (hyper-kyphose).

Maar wist u dat een slecht postuur met de stand van uw voeten te maken kan hebben? Door overpronatie van de voeten raakt het gehele lichaam uit balans! Overpronatie leidt tot inwaartse rotatie van het onderbeen en voorwaartse kanteling van het bekken. Het gevolg is een ‘doorgezakte’ lichaamshouding. De spieren in de onderrug proberen deze slechte houding te corrigeren en raken snel vermoeid.

Met het verband tussen voet-, en rugklachten betreden wij geleidelijk het terrein van de speculatie. Willen wij de internationale regels van Evidence Based Practice volgen dan is het raadzaam de oorzaak van rugklachten te zoeken in de volgende volgorde:

  • In afwijkingen van de rug zelf
  • In andere orgaansystemen;”referred pain” of weerpijn
  • Stress of spanningsklachten en overbelasting (aanpassing leefregels)
  • Standsafwijkingen van de voeten.

De eerst drie zijn reden voor door-, of terugverwijzing.

Is er in het verhaal van de klachten een direct verband tussen voetbelasting en rug, dan kun je de sprong wel wagen. Bijvoorbeeld: patient staat de hele dag in een slagerij, krijgt in de loop van de ochtend pijn in de voeten en in de loop van de middag wordt ook de rug een marteling. Hier is het directe verband aannemelijk. Zijn er echter rugklachten zonder voetklachten dan is het verband onwaarschijnlijk.

Nekklachten

Nekklachten vormen een zeer complex terrein, maar één van de oorzaken kan zijn: een beenlengteverschil in combinatie met SI gevoeligheid. Het beenlengteverschil wordt via het bekken aan de wervelkolom doorgegeven. De nek-, en hoofdpijn zijn dan éénzijdig en stralen niet uit. Klachten ontstaan in stand, maar niet in zit of lig. Ook hier geldt, en misschien nog wel sterker, de beslissingsvolgorde zoals die ook voor de rug geldt.