De maakwijze van comfortschoenen
De basis van de schoen
De schoenleest is het meest essentiële onderdeel voor het maken van schoenen. Het is tevens een symbool van het vak van schoenmaker en bijna even oud als het daadwerkelijke handwerk. Ook vandaag de dag nog wordt een schoen altijd met behulp van een leest gemaakt. De schoenmaker snijdt deze traditioneel uit beukenhout en worden ook van kunststoffen gemaakt. Als de leest met de hand wordt vervaardigd, moet er nog veel gebeuren om van het eerste ruwe model het eindmodel te maken. Uiteraard vergemakkelijkt de moderne techniek de vele stappen in het productieproces. Het vervaardigen van schoenleesten is slechts één van de circa 10 stappen in het productieproces. De leest beschrijft als het ware de in- en uitwendige vorm van de voet. De mate van precisie is bepalend voor zowel de lengte- als de wijdtemaat van de schoen. Aangezien bij de meeste mensen de linker- en rechtervoet zelden exact aan elkaar gelijk zijn, wordt van beide voeten een schets gemaakt. Deze wordt overgezet op de buitenmaat van de leest. De schoenleest is onontbeerlijk om de uiteindelijke schoen er modieus uit te laten zien en een goede pasvorm te geven. De schoenencollectie van GERO Footwear is opgebouwd vanuit verschillende schoenleesten. Een blik in de werkplaats leert dat er tussen de ruwe leest en het uiteindelijke model nog veel traditioneel handwerk plaats moet vinden. De houten leest is de abstracte voorstelling van een voet. Mooie en comfortabele schoenen kunnen uitsluitend aan de hand van een goed gevormde leest worden gemaakt. De afmetingen van een voet worden exact overgezet op de buitenmaten en vorm van de leest. Deze stap is essentieel voor het draagcomfort van een schoen. Bij ieder nieuw model van de GERO schoenencollectie hoort een leest, die de ideale pasvorm van de schoen garandeert. Het is van belang dat het hielgedeelte, middengedeelte en ter hoogte van de bal van de voet bij de leest goed aansluiten bij het voetmodel. Er kan bij het maken gevarieerd worden met het neusmodel. Er zijn dan ook verschillende neusmodellen spits, sportief, carré, vol rond, normaal rond, etc.
In balans met GERO Footwear
De ene voet is de andere niet! Want smalle voeten, brede voeten en extra brede voeten hebben allemaal dezelfde lengtemaat. Idealiter zou iedere voet zich in een schoen met individuele pasvorm moeten kunnen bewegen, “ alleen een goedpassende schoen is echt comfortabel”. Behalve de afmeting van de voet is ook de vorm van de voet bepalend voor het comfort dat een schoen biedt. De specifieke maatschoen houdt rekening met de persoonlijke voetafmeting van de klant, in tegenstelling tot de confectieschoen die normaliter slechts in een vaste maat en vorm gemaakt wordt. Comfort- en pasvormschoenen passen beter om de meeste voeten dan normale confectieschoenen. GERO Footwear is uitstekend op de hoogte van de individuele klantwensen wat betreft de pasvorm en wijdte. De expert in comfortschoenen heeft een uitgebreide collectie comfortschoenen en schoenen in speciale wijdten. De speciale pasvorm van de schoenen van GERO zorgen voor een natuurlijke manier van staan en lopen!
Verschillende Wijdtes
Schoenen worden gemaakt in verschillende wijdtes. Hiervoor worden letters gebruikt in plaats van cijfers. Oplopend in alfanumeriek, van smalle voeten naar brede voeten. Hieronder een overzicht van de wijdtes die GERO Footwear kan leveren.
Wijdte F voor smalle voeten
Wijdte G voor normale voeten
Wijdte H voor brede voeten
Wijdte K voor extra brede voeten
Wijdte M voor zeer brede voeten
De maat en de vorm van de voet zijn “maatgevend“ voor een schoen. Voor een op maat gemaakte schoen maakt de schoenmaker een afdruk van de voet en meet meer dan 30 plaatsen. Hij bekijkt de symmetrie van de tenen, bepaalt de hoogte van de wreef en de omvang van de bal van de voet. Bovendien moet de schoenmaker ook inschatten hoe de voet zich in de schoen zal bewegen.
Goed gedoseerde ondersteuning
De steunpilaar van de voet is het anatomisch gevormde voetbed. Het kan al als vaste binnenzool in de schoen aangebracht zijn of naar keuze als los voetbed in de schoen worden gelegd. De anatomische vorm van het voetbed ondersteunt het voetgewelf doeltreffend zowel in de lengte als de breedte. Samen met de hoogwaardige comfortschoenen van GERO helpt een voetbed op die manier ingezakte voeten en andere problemen van het voetgewelf voorkomen. GERO comfortschoenen zijn voorzien van losse hoogwaardige comfort-voetbedden met de bovenzijde van leer. Speciale tussenlagen houden rekening met de drukpunten bij de hiel en de bal van de voet. Doordat de schoenen zijn voorzien van losse voetbedden, is het gemakkelijker hier iets aan te passen of steunzolen te plaatsen. Het voetbed helpt vermoeide voeten en helpt overbelasting van het totale houdingsapparaat te voorkomen. Voetbedden zijn er in veel verschillende uitvoeringen en materialen. Iedere klacht heeft zijn oplossing wat betreft uitvoering en materiaal gebruik van het voetbed. Door de natuurlijke afrolbeweging past de voet zich flexibel aan oneffenheden van de ondergrond aan. Desalniettemin moet de verhoudingsgewijs kleine voetzool dagelijks meer gewicht dragen dan haar lief is. Een goed voetbed biedt de noodzakelijke ontlasting van het totale voetoppervlak en zorgt voor meer stabiliteit en stevigheid. Het ondersteunt en ontlast daar waar de druk het grootst is.
Echt leer is functioneel, mooi en kwalitatief beter
Zoals de eerste schoenmakers al wisten, is ook vandaag de dag hoogwaardig kwaliteitsleer nog steeds het beste uitgangspunt om een comfortabele schoen van te maken. Echter, tegenwoordig worden ook textiel en andere natuurlijke materialen gebruikt naast leer. Vast staat wel dat alleen echt leer de voet optimaal tegen alle weersinvloeden beschermt. Het voelt prettig aan en is huidvriendelijk. Voor de fabricage van schoenen zijn verschillende leersoorten met geheel eigen eigenschappen nodig. Zij worden per type schoen uitgezocht. Vooral het bovenleer, dus het leer dat wordt verwerkt in het bovendeel van de schoen, moet afhankelijk van het type schoen over verschillende en bijzondere eigenschappen beschikken. Het kan zacht en soepel zijn, maar moet ook sterk en waterafstotend zijn. Voor een leren zool wordt zeer slijtvast leer gebruikt, de binnenzool is daarentegen gemaakt van leer dat vochtbestendig is. Voor de binnenkant van de schoen is uiteraard een huidvriendelijke en buigzame leren voering nodig. Een behandeling van de generfde kant van leer dat wordt gebruikt voor het bovendeel van de schoen, geeft het leer doelbewust een bijzonder effect. Het kan bijvoorbeeld glanzend of dof afgewerkt worden. Een dergelijke afwerking kan bovendien de natuurlijke sterkte van het leer verder verbeteren. Met iedere laag aangebracht leer neemt de schoen vastere vormen aan. Afhankelijk van de productiewijze wordt het leer op flexibele of vaste wijze aan elkaar gezet. Ieder stuk leer is uniek en heeft een eigen, natuurlijk uiterlijk. Er zijn verschillende soorten leer: glad, ruw en generfd leer. De fraaie versieringen langs het bovendeel van de maatschoen worden ook vandaag de dag nog met de hand uitgesneden en gestanst.